Redemptoristi
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Redemptoristi
Slovo medzi nami

Sestry redemptoristky nám vždy pripomínajú, aby sme upierali svoj pohľad na Vykupiteľa

Rím, 14. septembra 2024

Spomienka bl. Márie Celesty Crostarosy

„Misionári nádeje v šľapajach Vykupiteľa“

ROK VENOVANÝ FORMÁCII PRE MISIE

Pán nás poučuje, aby sme oživili Boží dar, ktorý v nás prebýva

Konšt. 77 – 90, EG; 050 – 085; Mt 10,5-15, Lk 9,1-6, 2 Tim 1,6

DRAHÍ SPOLUBRATIA, BRATIA VO FORMÁCII, LAICKÍ SPOLUPRACOVNÍCI NAŠEJ MISIJNEJ A REDEMPTORISTICKEJ RODINY A PRI TEJTO MIMORIADNEJ PRÍLEŽITOSTI AJ VŠETKY SESTRY REHOLE NAJSVÄTEJŠIEHO VYKUPITEĽA,

1.         Júlia Marcella Santa Crostarosa sa narodila 31. októbra 1696 v Neapole. Na jar roku 1718 vstúpila do Karmelu Sedembolestnej Panny Márie v  Marigliane. Ako karmelitánka zložila sľuby 21. septembra 1719. V októbri 1723 bol Karmel zatvorený a ona vstúpila do kláštora Rehole Navštívenia Panny Márie (Vizitky) v Scale, kde prijala meno sestra Maria Celesta zo Svätej Púšte. Habit prijala 9. februára 1724 a slávnostnú profesiu zložila 28. decembra 1726. Počas prebývania u sestier vizitiek 25. apríla 1725 po slávení Eucharistie dostala inšpiráciu k založeniu nového inštitútu. Povzbudená svojím spovedníkom a novicmajsterkou napísala regulu, ktorej jadrom je komunita ako živá pamiatka lásky Vykupiteľa. V roku 1730 sa stretla so svätým Alfonzom a s jeho pomocou sa 13. mája 1731 zrodila Rehoľa Najsvätejšieho Spasiteľa. Alfonz sa usiloval o schválenie Reguly Rehole, ktorú 8. júna 1750 pápež Benedikt XIV. schválil a zmenil názov na Rehoľu Najsvätejšieho Vykupiteľa. Celesta zomrela 14. septembra 1755 vo Foggii.

2.         Príbeh Celesty je zložitý a jej život nebol jednoduchý, musela sa pohybovať medzi svojimi víziami, napätím so svojím duchovným vodcom Falcoiom a Alfonzom a tiež politickými problémami svojej doby. S hlbokou vierou v Boha a vytrvalosťou doviedla svoj projekt do konca. V jej hagiografii na webovej stránke Dikastéria pre kauzy svätých sa píše: „Božia služobnica od mladosti silne prežívala povolanie k svätosti a mystickému manželstvu s Kristom, náročným ženíchom, a vždy sa usilovala o radikálnosť v rehoľnom zasvätení, ktorého reformu navrhovala, chápajúc život sestier ako dokonalé napodobňovanie Kristovho života a rehoľné spoločenstvo ako živú pamiatku jeho vykupiteľskej lásky pre všetkých. Eucharistia, otvorené srdce Spasiteľa a úcta k Panne Márii, tvorili trvalé centrum jej spirituality. Ponorená do modlitby a kontemplácie tajomstva Ježiša Vykupiteľa, sestra Mária Celesta vytrvalo čelila nielen každodennému duchovnému zápasu o dokonalosť, ale aj množstvu prekážok a nedorozumení, s ktorými sa stretávala na svojej životnej ceste.“ (https://www.causesanti.va/it/santi-e-beati/maria-celeste-crostarosa.html).

3.         Jedným z pojmov, ktoré sú Matke Celeste drahé, je byť živou pamiatkou Vykupiteľa. Ide o to, aby sme v sebe sprítomnili (stelesnili) život Krista Vykupiteľa a umožnili, aby sa láska pochádzajúca z hlbokej skúsenosti a dôverného spoločenstva s Ním prejavila v našom osobnom živote a v živote spoločenstva, a tak sa odrážala vo svete. Je to spiritualita, ktorá sa usiluje prežívať spoločenstvo s Kristom takým dôverným a premieňajúcim spôsobom, že život veriacich sa stáva živým dôkazom Božej vykupiteľskej lásky. Je to aktívna spiritualita, ktorá sa rodí z hlbokej kontemplácie, v ktorej sa ten, kto ju žije, stáva neustálym vyjadrením vykupiteľskej lásky Krista, stále prítomného a aktívneho vo svete.

4.         Podľa sestry Hildegardy Magdalény Pleva O.Ss.R. vo „Viva Memoria“: „Je to neustály a dynamický proces, prostredníctvom ktorého sa človek vnútorne mení, postupne sa zbavuje falošného ja, aby sa zjavil Kristus, ktorý prebýva v ňom. Podľa zámeru Boha Otca je to Ježiš, v ktorom sme boli povolaní mať účasť na jeho živote, v čnostiach jeho vtelenia ako ľudskej bytosti. Postupné zjavovanie Ježišovho dynamického života v duši sprítomňuje osobu a konanie Ježiša Krista v našom svete a čase. Podľa Márie Celesty sa neustály a dynamický proces osobnej a duchovnej premeny uskutočňuje mocou Ducha Svätého v prostredí, ktoré sa rodí z cnosti a disponovanosti voči Bohu vo chvíľach ticha a samoty.“ (PLEVA, H. M. Viva Memoria. In: WALES, Sean, BILLY, Dennis. Dicionário de Espiritualidade Redentorista. Goiânia: Scala, 2012, s. 301).

5.         Od prvých storočí Cirkev uznáva hodnotu kontemplatívneho života, ktorý sa vyznačuje hľadaním dôverného spojenia s Bohom prostredníctvom neustálej meditácie a liturgického života prostredníctvom Eucharistie, sviatostí a Lectio Divina, askézy, kláštorného a komunitného života, mlčania, samoty a sebapoznávania, jednoduchosti a prísnosti života, práce na podporu apoštolátu, života v láske, neustáleho štúdia, duchovného čítania a sebapoznávania. Ako pripomína pápež František v apoštolskej konštitúcii Vultum dei quaerere, o ženskom kontemplatívnom živote: „Kontemplatívny život je od prvých storočí až po dnešné dni stále živo prítomný v Cirkvi, pričom sa striedajú obdobia veľkého zápalu s obdobiami úpadku. Za túto stálu prítomnosť vďačíme ustavičnej Pánovej prítomnosti a tiež schopnosti Cirkvi obnovovať sa a prispôsobovať sa zmenám spoločnosti. V Cirkvi je neprestajne živé hľadanie Božej tváre a bezpodmienečná láska ku Kristovi, dva prvky, ktoré sú pre ňu špecifické a charakteristické.“ (č. 9). Preto musíme rozpoznať dôležitosť Rehole v Cirkvi a tiež pre Kongregáciu Najsvätejšieho Vykupiteľa, keďže oba inštitúty majú ten istý charizmatický zdroj – Vykupiteľa.

6.         Na mnohých miestach prežíva Rehoľa ťažké obdobie kvôli starnutiu sestier a nedostatku povolaní. Podobne ako iné kongregácie a kláštory, aj Rehoľa prechádza obdobím reštrukturalizácie prostredníctvom federácií. Vyzývam všetkých spolubratov a Sekretariáty pre pastoráciu povolaní, aby rozpoznávali povolania ku kontemplatívnemu životu, najmä v Reholi Najsvätejšieho Vykupiteľa. Kontemplatívny život sestier osvetľuje aktívny život Kongregácie v jej rôznych apoštolských dielach. Prostredníctvom kontemplácie nám sestry vždy pripomínajú, aby sme svoj pohľad upierali na Vykupiteľa, ktorý je dôvodom nášho života a ktorému zasväcujeme svoj život pre misiu. Mnohokrát spolubratia pomáhajú kláštorom tým, že slávia Eucharistiu, spovedajú, duchovne sprevádzajú a asistujú vo formácii sestier. Vďaka spolubratom, ktorí poskytujú túto službu Reholi!  Aj napriek ťažkostiam povzbudzujem sestry, aby sa ich poslanie, ich spiritualita a ich životný štýl stal známym prostredníctvom rôznych komunikačných prostriedkov, najmä sociálnych sietí, bez toho, aby stratili hlboký rozmer kontemplácie. Nesmú sa nechať odradiť ani v situáciách, keď je život komunity ťažký, počet sestier nestačí na každodennú prácu a povolaní je málo. Musia počúvať požiadavku Vykupiteľa a v poslušnosti jeho slovu hodiť siete do najhlbších vôd tohto sveta bez strachu z budúcnosti a otrasov našej histórie (porov. Lk 5,4).

7.         Mária, Matka ustavičnej pomoci, sv. Alfonz a Matka Mária Celesta Crostarosa, nech ochraňujú Rehoľu a vzbudzujú nové povolania ku kontemplatívnemu životu a dodávajú povzbudenie a vytrvalosť všetkým sestrám, ktoré sa snažia, aby ich život bol v tomto svete živou pamiatkou Vykupiteľa.

Bratsky v Kristovi Vykupiteľovi,                                                                               

P. Rogério Gomes CSsR, generálny predstavený

Preklad: sr. Ľudmila Senderáková OSsR

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved