Redemptoristi
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Redemptoristi
Slovo medzi nami

5. október: Pamiatka blahoslaveného Františka Xavera Seelosa

Celá cirkev si 29. septembra pripomenula Svetový deň migrantov a utečencov. Pápež František zvolil na rok 2024 tému Boh kráča so svojím ľudom. Svätý Otec vo svojom posolstve pripomína, že my všetci, Boží ľud, sme migranti na tejto zemi, na ceste do „pravej vlasti“, nebeského kráľovstva.

Keď my, redemptoristická rodina, slávime sviatok blahoslaveného Františka Xavera Seelosa, uvažujeme o jeho živote a poslaní aj pre prisťahovalcov. O blahoslavenom Seelosovi vieme, že sa stretol s prisťahovalcami žijúcimi v chudobe, v chorobe, bez domova a v odmietnutí. Tejto opustenosti čelil s nádejou, nie so zúfalstvom. Neopustil ich. Prinášal Kristovu lásku ľuďom bez nádeje. Pracoval na uľahčení bremien toľkých vykorisťovaných a marginalizovaných ľudí. Na rozdiel od väčšiny veľkých svätcov František nebol významným prelátom, mystikom ani mučeníkom. Nenapísal žiadny významný text, ani nevynikal svojou teológiou. Jeho prínos bol skôr zaznamenaný v životoch jednotlivcov, ktorým sa dostalo priamej a osobnej pomoci v ich každodenných potrebách. Páter Seelos je vzorom jednoduchosti a oddanosti službe Bohu a druhým. Poukazoval na cestu k Bohu prostredníctvom každodenných udalostí života.

Národnú svätyňu blahoslaveného Františka Xavera Seelosa CSsR založili pátri a bratia redemptoristi v roku 1959 ako praktický výsledok obnoveného záujmu o dielo otca Seelosa v Ríme. Poslaním a cieľom svätyne je podporovať kauzu kanonizácie Seela prostredníctvom životne dôležitej služby vykonávanej v jeho mene. Svätyňa sa nachádza v kostole Nanebovzatia Panny Márie (919 Josephine Street, New Orleans, LA 70130, USA) a sú v nej uložené Seelosove pozostatky, jeho pôvodná olovená rakva, artefakty z jeho života a relikvie prvého stupňa rôznych svätcov. V relikviárovej miestnosti je k dispozícii krížik so Seelosovou relikviou a modlitebný sprievodca, ktorý sa môže modliť s vami a na vaše osobitné úmysly. Navštívte webovú stránku a dozviete sa viac o tomto Božom mužovi, blahoslavenom Seelosovi.

Modlitba za prisťahovalcov

Bože, blahoslavený František Xaver Seelos bol sám prisťahovalcom do Spojených štátov amerických. Vo svojej službe slúžil prisťahovalcom z celého sveta. Na jeho príhovor udeľ milosrdenstvo a súcit všetkým migrantom a prisťahovalcom, ktorí prišli hľadať slobodu a príležitosti. Osobitným spôsobom ochraňuj deti prisťahovalcov, ktoré sú zraniteľné voči vykorisťovaniu a zneužívaniu inými. Nech príklad blahoslaveného Františka Seelosa inšpiruje ľudí k súcitu s najzraniteľnejšími na svete. Túto modlitbu prednášame, nebeský Otče, skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého, jeden Boh na veky vekov. Amen.

Zdroj: Scala News

Preklad: mediálny tím redemptoristov

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved