Redemptoristi
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Redemptoristi
Slovo medzi nami

Páter Piotr Chyła zvolený za nového koordinátora Konferencie redemptoristov Európy (CRE)

Delegáti redemptoristických jednotiek Európy sa zišli na zhromaždení 7. októbra 2024 v albánskej Tirane a 8. októbra zvolili nového koordinátora Konferencie redemptoristov Európy (CRE). Stal sa ním páter Piotr Chyła CSsR, člen Varšavskej provincie a riaditeľ Centra spirituality redemptoristov v Ríme. Ako koordinátor CRE je P. Chyła nástupcom P. Johannesa Römelta CSsR, ktorý zomrel v marci tohto roku.

Pátra Piotra sme sa opýtali, čo pre neho znamená prijať nové poslanie, ktoré mu zverili spolubratia, a ako vníma svoju novú úlohu koordinátora CRE. Tu je jeho komentár:

Páter Piotr Chyła: „Je to pre mňa nový spôsob, ako slúžiť našej misijnej kongregácii. Je to privilégium. Po prvé, pretože je z Európy, odtiaľ sa naša Kongregácia rozšírila do iných krajín a kontinentov. Dnes zahŕňa viac ako 80 krajín vo viacerých konferenciách. Ale hlavný prínos, charizmatický prínos, vyšiel z Európy.“

„Naša misia v Európe nás vyzýva, aby sme prijali rozmanitosť. Chceme byť jednotní a nájsť bohatstvo v našej rozmanitosti. Nie je zlé byť odlišný. Akceptovaním našich odlišností sa môžeme navzájom obohatiť: redemptoristi z južnej Európy, zo severnej Európy, z východnej Európy, s rôznymi liturgickými obradmi a rôznym etnickým pôvodom, ale tvoriaci jednu rodinu. To je niečo krásne.“

Na otázku, či ho čakajú výzvy, otec Piotr odpovedal: „Naša konferencia má samozrejme niekoľko výziev, ale nebojíme sa pozerať do budúcnosti. Neočakávame budúcnosť, chceli by sme ju vytvárať. S vedomím našich výziev, s vedomím našich ťažkostí, s vedomím našich silných stránok a s vedomím našej múdrosti by sme chceli ísť spoločne dopredu.“

„Som veľmi prekvapený a vďačný za dôveru, ktorú mi dali spolubratia a generálne vedenie. Dúfam, že sa mi podarí túto úlohu splniť. Svoje poslanie, poslanie mojej rady, poslanie celého zhromaždenia a poslanie redemptoristov v Európe zverujem našej Matke ustavičnej pomoci a svätému Klementovi Hofbauerovi. Práve on priniesol alfonziánsku charizmu mimo Talianska do celej Európy. Verím, že nám pomôžu a dodajú dostatok síl, aby sme v tejto misii pokračovali.“

Životopis pátra Piotra

P. Piotr Chyła CSsR (55) sa narodil 2. augusta 1969 v Świecie, Poľsko. Rehoľnú profesiu v Kongregácii Najsvätejšieho Vykupiteľa zložil 2. februára 1991 a za kňaza bol vysvätený 6. apríla 1997.

V rokoch 1997-1998 bol sóciom prefekta Veľkého seminára redemptoristov v Tuchowe v Poľsku. Študoval dogmatickú teológiu v Durhame vo Veľkej Británii (1998 – 2001) a stal sa vyučujúcim v Tuchowe (2001 – 2004). Neskôr pôsobil v Spojených štátoch v Cicere, IL a ako farár v Perth Amboy, NJ. V rokoch 2008 – 2014 bol provinciálnym vikárom Varšavskej provincie.

Je riaditeľom Centra spirituality CSsR v Ríme (od roku 2015) a predsedom Komisie pre sestry redemptoristky. Od roku 2017 je konzultorom Rady Konferencie redemptoristov Európy (CRE). Hovorí poľsky, anglicky, taliansky a španielsky. Za koordinátora Konferencie redemptoristov Európy bol zvolený 8. októbra 2024 a svoju funkciu bude zastávať do konca súčasného šesťročného funkčného obdobia (2028).

Zdroj: cssr.news

Preklad: mediálny tím redemptoristov

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved