Redemptoristi
Slovo medzi nami
Slovo medzi nami
Redemptoristi
Slovo medzi nami

Farské misie v Bardejove – Vinbargu

Od 21. do 29. septembra 2024 sa v Bardejove konali mestské misie. Vo farnosti Bardejov – Vinbarg viedol misie tím P. Petra Hertela CSsR. Boli to prvé ľudové misie komunity Kaunas v novom, trojčlennom zložení; spolu s P. Petrom Hertelom prišiel z Litvy na Vinbarg aj P. Rastislav Dluhý, ktorý bol na misiách v Bardejove už tretíkrát (2004, 2014 a 2024) a novokňaz P. Lukáš Michalovič.

Farnosť na bardejovskom sídlisku Vinbarg spravujú saleziáni a ich obetavú prácu a ovocie, ktoré vo farnosti prináša, sme mohli na vlastné oči vidieť počas celého misijného týždňa. Aj keď sme boli ubytovaní v penzióne bližšie k centru mesta, vzdialenom asi 5 minút autom od kostola na Vinbargu, najmä počas spoločných obedov a večerí sme mali možnosť lepšie sa zoznámiť a porozprávať s miestnou sedemčlennou komunitou saleziánov. 

Nedeľné sväté omše na začiatku aj na konci misií sme okrem Vinbargu slávili aj v iných častiach Bardejova, aby sme tak pomohli misijnému tímu v bazilike. Hoci vo farnosti Vinbarg počas týždňa bežne nemávajú ranné sväté omše, počas ľudových misií sa na omšiach o ôsmej ráno zúčastňoval pomerne pekný počet farníkov. Na večerných bohoslužbách býval kostol plný. V prvú nedeľu večer sa v kostole konalo modlitebné stretnutie Taizé spojené s adoráciou, ktoré sme neviedli my, no príjemne nás prekvapilo hojnou účasťou. Stretnutia pre ženy a mužov, ktoré viedli pátri Peter Hertel a Rastislav Dluhý, mali vynikajúcu atmosféru. V stredu nám prišiel pomôcť spovedať aj spolubrat z neďalekej komunity v Gaboltove P. Bystrík Letavay. Kostol sa zaplnil aj v piatok ráno, keď sme počas slávenia svätej omše udeľovali sviatosť pomazania chorých, v piatok večer, keď si množstvo manželských párov obnovilo svoje sľuby a v sobotu večer počas novény k Matke ustavičnej pomoci a svätej omše s témou Panna Mária. Viackrát sme v stretnutiach a rozhovoroch po svätých omšiach a misijných programoch pokračovali pred kostolom a v priestoroch saleziánskeho strediska pri dobrej káve alebo čapovanej kofole.

Okrem misijného programu v kostole na Vinbargu sme zavítali aj na jednu základnú školu, kde viedli evanjelizačné programy pre prvý a druhý stupeň členovia spoločenstva Rieka Života z Podolínca. Spolu s nimi sme v utorok tiež pripravili stretnutie s obyvateľmi a zamestnancami domova seniorov v Bardejovských Kúpeľoch. V jedno popoludnie sme boli spovedať na detskej omši, ktorú vo františkánskom kostole slávil P. Michal Zamkovský. Vo štvrtok nás saleziáni pozvali prednášať a spovedať na duchovnej obnove pre učiteľov základnej školy pre rómske deti vo štvrti Poštárka. V piatok večer sme spolu s Riekou Života a P. Michalom Zamkovským viedli evanjelizačný program pre mladých, z ktorých mnoho prišlo práve z Vinbargu.

Na konci záverečnej svätej omše, počas ktorej sme požehnali misijný kríž s už tretím rokom misií a všetci sme si s krížikmi v ruke obnovili svoje krstné sľuby, sa nám a celej farnosti prihovoril farár don Milan Ballo. V priebehu týždňa mal v zálohe vždy nejaké vtipné slovo a humor nechýbal ani v jeho príhovore. Celkom vážne však priniesol aj vetvičku magnólie, ktorá rastie vedľa fary, pretože vôbec prvýkrát sa na nej objavili červené plody. Môžeme to chápať ako znamenie, že farské misie priniesli a ešte prinesú vo farnosti pekné zrelé ovocie.

P. Lukáš Michalovič CSsR

Foto: Alex Feckanin, Krištof Krajčík, P. Rastislav Dluhý CSsR

Ďalšie články

Redemptoristi

Adresa

Redemptoristi - provincialát
Puškinova 1
811 04 Bratislava

Ochrana osobných údajov

Naša organizácia (resp. Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa - redemptoristi) spracúva osobné údaje podľa zásad v súlade s platnou právnou úpravou.
Ochrana osobných údajov

© Copyright 2022  |  CREA : THINK studios  |  All Rights Reserved